Home
Menu

Fasciitis plantaris of hielspoor

Fasciitis plantaris is een aandoening waarbij er een ontsteking optreedt van het peesblad van de voetzool, op de plaats waar dit aanhecht aan het hielbeen. In sommige gevallen gaat dit gepaard met een botaanwas aan het hielbeen, het zogenaamde hielspoor. Een fasciitis plantaris kan echter ook bestaan zonder hielspoor.

Symptomen

Een patiënt met fasciitis plantaris ondervindt pijn aan de voetzool, aan de onderzijde van de hiel. De pijn straalt soms ook uit over de voetzool. De klachten nemen toe met lang staan of stappen, maar zijn vaak uitgesproken tijdens de eerste stappen ’s morgens.


Hielspoor: botaanwas aan het hielbeen

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het klinisch onderzoek. Een radiografie kan een eventueel hielspoor aantonen, maar een normale RX sluit fasciitis plantaris zeker niet uit.

Behandeling

De behandeling van fasciitis plantaris is grotendeels niet-operatief. In eerste instantie moet de druk op de hiel worden verminderd. Dit gebeurt met steunzolen met zachte hiel (of hielcups die u in uw schoenen legt). Soms kan een korte kuur NSAID’s (ontstekingsremmers) de last onder controle brengen. Uitvoeren van stretching oefeningen van het peesblad, kan de klachten ook verminderen.

Wanneer de pijn moeilijk onder controle komt, kan een infiltratie helpen. Een infiltratie moet echter steeds worden gebruikt in combinatie met steunzolen of hielcups om blijvend resultaat te hebben.


Operatieve behandeling

In een minderheid van de gevallen blijven de klachten bestaan na conservatieve behandeling. Deze patiënten komen in aanmerking voor een inferomediale hielrelease. Hierbij wordt het peesblad deels losgemaakt en wordt de ontstekingshaard weggenomen. Deze ingreep wordt uitgevoerd via het dagziekenhuis.
Na de operatie gebruikt u best gedurende enkele dagen krukken om de wonde te beschermen.