Home
Menu

Behandeling AC gewricht luxatie

De meeste gevallen kunnen met blijvend succes verzorgd worden zonder een operatie. De arm wordt enkele weken ondersteund in een draagverband tot de pijn onder controle is. Heffen dient weerom een 6-tal weken vermeden te worden.

Bij zeer sterke verplaatsing van het sleutelbeenuiteinde of bij zware arbeiders wordt een operatief herstel aangeraden omdat er hier een grote kans is op blijvende hinder. Ook bij topsporters (fietsers, motorcrossers..) wordt overwogen operatief in te grijpen om een snelle sporthervatting te garanderen.

1. AC-reconstructie volgens Weaver & Dunn

Bij deze ingreep wordt een insnede gemaakt over het AC-gewricht. Het laatste stukje van het sleutelbeen wordt weggenomen en het sleutelbeen wordt naar beneden geduwd, naar zijn natuurlijke plaats. Een gewrichtsbandje dat naast het AC-gewricht ligt, wordt gedeeltelijk losgemaakt en gebruikt om het sleutelbeen opnieuw in deze stand te fixeren.

Deze ingreep kan ook langere tijd na het ongeval nog met succes uitgevoerd worden.

2. LARS (ligament augmentatie en reconstructie systeem)

LARS heeft verschillende synthetische ligamenten ontworpen voor reconstructie en/of versterking van een gescheurde gewrichtsband.

Het ligament wordt door twee tunnels gehaald en bevestigd met twee schroeven in het sleutelbeen.

Deze methode laat onmiddellijke mobilisatie toe.

Nazorg schouder gewricht

2 tot 3 weken in een draagverband met ondertussen pendeloefeningen (zie onder) om het schoudergewricht soepel te houden. Nadien mogen dagelijkse activiteiten hervat worden. Het dragen van zwaardere lasten moet 6 weken vermeden worden.

Wat te verwachten

Deze ingreep heeft een hoge slaagkans. Resterende pijnklachten of opnieuw optreden van een trapstand zijn zeer zeldzaam. Alle schouderactiviteiten mogen zonder beperking hernomen worden.

Revalidatieschema: Weaver & Dunn

Eerste 3 weken

  • draagdoek
  • zelf oefenen
  • bij het oefenen mag de arm uit de draagdoek, belangrijk is het regelmatig bewegen van de elleboog en de pols.
  • pendeloefeningen: deze zullen U worden aangeleerd door onze kinesisten op de afdeling: minstens 3x/dag, gedurende 10 minuten

Na 3 weken

  • passieve (door kinesist of CPM-apparaat mobilisaties) in alle richtingen
  • actieve (door eigen spierkracht) mobilisaties in alle richtingen tot 90° abductie (= zijwaarts opheffen van de arm)
  • actief geassisteerde oefeningen (stok (foto 3), katrol (foto’s 4-5)

  • isometrische tonificaties van rotatorcuff- en schouderbladspieren (= soort krachttraining waarbij er geen verplaatsing van gewicht wordt nagestreefd, en waarbij de spieren wel samentrekken, maar geen verkorting ondergaan. Doel: spierspanning herstellen

Na 4 weken

  • indien nodig : doorgedreven passieve mobilisaties (om zo de beweeglijkheid te verbeteren)
  • verder isometrische tonificaties
  • isokinetische tonificaties (theraband, elastiek)