Home
Menu

Morton neuroma

Een morton neuroma is een verdikking van de gevoelszenuw naar de tenen. De zenuwen die zorgen voor het gevoel in de tenen lopen in de voet tussen de middenvoetsbeentjes. Op het niveau van de koppen van de ze beentjes kan de zenuw ingeklemd raken. Hierdoor gaat er een irritatie optreden van de zenuw met verdikking en vorming van bindweefsel. Dit komt vooral voor tussen het 2de en 3de en 3de en 4de middenvoetsbeentje.

Symptomen

Een morton neuroma veroorzaakt pijnklachten aan de voetzool, die kunnen uitstralen naar de 2 tenen die door de geïrriteerde zenuw worden bezenuwd. Meestal is de pijn erger bij lang stappen en bij het dragen van smalle schoenen of hoge hakken. De pijn kan uitgelokt worden door de voet samen te knijpen en tegelijk druk uit te oefenen op het neuroma.

Diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van uw klachten en het klinisch onderzoek. Op een radiografie kan een morton neuroma niet worden gezien. Toch wordt dit meestal aangevraagd om andere aandoeningen te kunnen uitsluiten.
Soms wordt een NMR scan uitgevoerd als de diagnose niet helemaal duidelijk is. Een morton neuroma is echter ook niet altijd zichtbaar op NMR.

Behandeling

Niet-operatieve therapie:

Soms kan een steunzool de klachten verbeteren, maar het is ook mogelijk dat een steunzool meer pijn veroorzaakt.
Een infiltratie met een kleine dosis cortisone en lokale verdoving kan in vele gevallen de symptomen tijdelijk of definitief onder controle brengen. Daarnaast heeft een infiltratie ook zijn waarde in de diagnosestelling.

Operatieve therapie:

Wanneer de pijn niet verdwijnt, komt u in aanmerking voor een operatie. Hierbij wordt een kleine incisie gemaakt op de voetrug. De verdikte zenuw wordt verwijderd met zijn takken naar de 2 tenen. Hierdoor is er vaak wat gevoelsverlies in beide tenen. Dit is meestal niet hinderlijk omdat het gevoel voor de operatie al gestoord is door het neuroma.
De ingreep kan uitgevoerd worden in dagziekenhuis onder plaatselijke verdoving waarbij enkel uw onderbeen en voet wordt verdoofd. Na de operatie mag u onmiddellijk steunen binnen de pijngrenzen. Te strakke schoenen moeten uiteraard enkele weken vermeden worden.