Home
Menu

Wat is een Tailors Bunion

Aan de buitenkant van de voorvoet (het beentje aan het begin van de kleine teen) kan zich een prominente botuitstulping of knobbel voordoen die hindert bij het dragen van schoenen, soms met roodheid en irritatie tot gevolg. In kleermakerszit (vandaar de naam ‘tailor’s bunion) heeft u er het meeste last van.

Hoe ontstaat een Tailors Bunion

De vorm van het 5e middenvoetsbeentje (metarsaal V) bepaalt meestal hoe ernstig de aandoening kan worden. Metarsaal V kan lichtjes of erg naar buiten gebogen staan.

Beschrijving van de aandoening

Prominente botuitstulping aan de kleine teen. Hindert bij het dragen van schoenen. Soms roodheid en irritatie over de knobbel (bunion). In kleermakerszit (vandaar de naam “tailor’s bunion”) heb je hier het meeste last van. Een spreidvoet kan de afwijking nog meer accentueren.

Behandeling

1. niet operatief

Steunzolen helpen meestal niet voor dit pijnprobleem. Schoenen met een ruime teenbox dragen. Laten uitrekken van de schoenen bij de schoenmaker.

2. operatief

De orthopedisch chirurg zal u onderzoeken en röntgen aanvragen. Hij zal beslissen welke ingreep voor u geschikt is. Soms is het wegnemen van de knobbel voldoende (bunionectomie). Soms moet het 5e middenvoetsbeentje doorgezaagd en herzet worden in een betere stand (osteotomie).via mini-invasieve percutane voetchirurgie met een hele kleine insnede aan de voet. Deze ingrepen kunnen gebeuren in dagziekenhuis onder lokale zenuwverdoving in de knie(popliteusblok) er kan ook een algemene verdoving of een extra slaapmiddel bijgegeven worden naar wens van de patiënt. Na de ingreep krijgt u een ontlastende loopschoen mee voor 5 weken. Dan tonen controle-röntgen aan dat de voet genezen is. Revalidatie: 6 tot 8 weken.