Home
Menu

SPINALE STENOSE

Wat is spinale stenose

Dit ontstaat met de jaren door arthrose. De ligamenten en gewrichtjes in de rug worden dikker. Hierdoor zal het kanaal waarin de zenuwen lopen smaller worden. De zenuwen die naar de benen gaan worden zeer langzaam platgeduwd.

De klachten

De klachten treden zeer langzaam op. U zult geleidelijk minder ver kunnen stappen. U hebt tevens een onzeker gevoel in de benen. Af en toe treedt er een zwakte op en tintelingen in één of beide benen. Zeldzame keren treden klachten op bij het plassen of stoelgang maken. Dit alles gaat zeer langzaam maar zal met de tijd (maanden of jaren) verergeren.

De behandeling

Indien de klachten toenemen is de uiteindelijke behandeling een operatie waarbij de vernauwing in uw rug wordt verholpen. Aangezien deze aandoening zeer langzaam verloopt hebt u nog tijd om hierover na te denken en eventueel andere middelen (medicatie, epidurale infiltraties, corset) uit te testen. Uiteindelijk zal een ingreep toch noodzakelijk zijn.

Week van de spinale stenose

Maandag 4 juni 2012 tot en met vrijdag 8 juni 2012

Tijdens deze week heeft de groep CTM getracht om iedereen, patiënt zowel als werknemer in het AZ Nikolaas, meer informatie te verstrekken rond de huidige stand van rugchirurgie voor spinale stenose.

Het herstellen van de functie door het opheffen van de spinale stenose zijn behandelingen die in de laatste decennia geleid hebben tot spectaculaire verbetering in de gezondheidszorg.

Het zijn dan ook routine ingrepen geworden in onze dienst.

Ver gevorderde sub-specialisatie, gebruik van de meest moderne technieken en continue verbetering van de revalidatie hebben geleid tot het oprichten van de Spinal Unit Care To Move. Door verdoorgedreven samenwerking tussen de verpleegkundigen, kinesisten en dokters chirurgen en anesthesisten kunnen we optimale zorg bieden.

Naast deze dagelijkse krant, die van 4 juni tot 8 juni voor iedereen ter beschikking gesteld werd in het ziekenhuis,werd een symposium over spinale stenose georganiseerd op dinsdag 5 juni 2012.

De dagelijkse krant gaf aandacht aan het concept Spinal Unit , de diagnose en behandeling van spinale stenose.

PDF-versie