Home
Menu

Springvinger of springduim

Beschrijving

De buigpezen van de duim of de vingers schuiven aan de basis van de vingers door een tunnel. Deze tunnel kan vernauwen of de pees verdikken, zodat de pees niet meer soepel kan glijden. Hierdoor ontstaat eerst een verspringend gevoel van de duim of de vingers. Deze hinder is meest uitgesproken 's morgens.

In een later stadium kan dit leiden tot een volledige blokkage met pijn in de handpalm aan de basis van de vinger.

Hoe ontstaat een springvinger

Een springvinger wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Hierdoor ontstaat een irritatie van de peesschede die de buigpees van de vingers of de duim omgeeft. Deze irritatie leidt uiteindelijk tot een locale zwelling in de pees en/of de peesschede.

Wel komt de aandoening vaker voor bij patiënten met reuma, jicht, schildklierproblemen en suikerziekte.

Klachten

Een springvinger of springduim begint vaak met pijn of een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim. Soms is er een zwelling zichtbaar of voelbaar. Wanneer de vinger gaat haperen of ‘op slot’ zit, lijkt het soms alsof het probleem zich bevindt aan de bovenzijde van het middelste gewricht van de vinger waar het haperend gevoel wordt waargenomen.

Behandeling

Het innemen van ontstekingsremmende medicijnen of het inspuiten (infiltratie) hiervan in de peesschede kan de zwelling en pijn verminderen en soms de klachten doen verdwijnen. Wanneer deze vormen van behandeling niet succesvol zijn, Is een heelkundige correctie aangewezen.
Deze operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd in het dagziekenhuis, Er wordt een kleine insnede gemaakt aan de basis van de vinger in de handpalm en de peesschede op de plaats van de zwelling wordt geopend.

De beweeglijkheid van de vinger is meteen na de operatie weer normaal. De aangedane vinger moet meteen na de operatie regelmatig gebogen en gestrekt worden om verklevingen te voorkomen. Na het verwijderen van de hechtingen (na twee weken) kan de hand weer volledig normaal gebruikt worden. Sommige patiënten ervaren na de operatie nog enige tijd een lichte zwelling ter hoogte van het litteken of stijfheid van de vinger, met name patiënten met reuma of suikerziekte. Aanvullend kan kortdurend kinesitherapie nodig zijn.

Infobrochure