Home
Menu

Ziekte van De Quervain

Beschrijving

De ziekte van De Quervain ontstaat door irritatie of zwelling van de strekpezen van de duim in de tunnel ter hoogte van de pols. Hierdoor ontstaat pijn ter hoogte van de duimzijde van de pols. Gewoonlijk voelt men dit bij het maken van een vuist, bij het grijpen naar voorwerpen of bij het draaien van de pols.

Symptomen

Pijn aan de duimzijde van de pols is het belangrijkste symptoom. Soms merkt men een zwelling aan de duimzijde van de pols en er kan soms een "hapering" optreden wanneer de duim wordt bewogen. Omwille van de pijn en zwelling kan het moeilijk zijn om de duim en de pols te bewegen.

Diagnose

Meestal wordt een test van Finkelstein uitgevoerd. In deze test maakt de patiënt een vuist met de vingers over de duim. Dan wordt de vuist gebogen in de richting van de pink. Deze test kan tamelijk pijnlijk zijn. Soms wordt een echografie uitgevoerd.

Behandeling

bij beginnende tekenen van de ziekte van De Quervain zal uw arts aanraden om duim en pols in rust te houden door een gips te dragen gedurende 3 tot 6 weken in combinatie met onstekingsremmende medicatie. Indien dit niet helpt wordt een inspuiting met cortisone gegeven in de pols (infiltratie).

Wanneer de symptomen ernstig blijven en geen verbetering optreedt, kan chirurgie worden aangeraden. De operatie wordt meestal in het dagziekenhuis uitgevoerd (de patiënt gaat dezelfde dag nog naar huis). Tijdens de ingreep wordt het compartiment geopend dat de geïrriteerde pezen omsluit.Na de ingreep wordt de pols meestal onmiddelijk gemobiliseerd. Gipsimmobilisatie is zelden aangewezen.

Infobrochure