Home
Menu

De totale knieprothese

De gezonde knie

In een gezond kniegewricht zijn de gewrichtsoppervlakken glad zodat ze gemakkelijk over elkaar kunnen glijden. Dit wordt mogelijk gemaakt door het kraakbeen. De knie wordt beschermd door spieren en gewrichtsbanden.

De zieke knie

In de zieke knie worden de botoppervlakken ruw. Ze veroorzaken pijn wanneer ze over elkaar schuren. Het kraakbeen brokkelt af en geeft aanleiding tot ontstekingsreactie (inflammatie). Hierdoor gaat de knie zwellen. Het resultaat is pijn en stijfheid in de knie.

Wat is een totale knieprothese

Op dit ogenblik is het nog steeds niet mogelijk om het beschadigde kraakbeenweefsel te herstellen. Bij een totale knieprothese wordt het beschadigde gewrichtsoppervlak (kraakbeen + dun laagje onderliggend bot) vervangen door kunststof (Oxinium): deze techniek wordt ook resurfacing genoemd. De totale knieprothese is een moeilijke maar veilige operatietechniek die u zal toelaten vele van uw dagelijkse activiteiten te hernemen en de pijn duidelijk zal doen afnemen. Zoals een normale knie zal de kunstknie zorgen voor een glad gewrichtsoppervlak. Afhankelijk van uw leeftijd, activiteiten en verwachtingen moet er worden gekozen uit een heel gamma van prothesen.

Genesis II ™ Knee System

Het Genesis II ™ Knie Systeem is een uitgebreid en gebruiksvriendelijk systeem dat opties biedt voor alle indicaties in primaire en revisie chirurgie, en dit met een grote intra- operatieve flexibiliteit.

Kenmerken:

  • Femorale componenten in Oxinium ™: cruciate retaining en posterior stabilized
  • 3° exoratie in femorale component versterkt een optimale patella tracking
  • Anatomische tibia componenten ( links- rechts )
  • Modulair Systeem met opties voor gebruik van wedges en stelen

Brochure Oxinium (PDF)

Wat is Visionaire™?

Visionaire™ is een nieuwe technologie waarbij door een radiologische (RX full leg en MRI) pre- operatieve planning op maat gemaakte instrumenten ( cutting- blocks ) worden gemaakt. Door deze custom- made instrumenten wordt het mogelijk om een nog grotere precisie na te streven bij het plaatsen van de knieprothese.

Brochure Visionaire (PDF)

Preoperatieve oppuntstelling

U wordt verwezen naar de huisarts voor de preoperatieve onderzoeken:

  • een labo volgens de richtlijnen van de dienst anaesthesie.
  • een EKG.
  • een medische vragenlijst en overzicht van de gebruikte medicatie cfr de werkmap.

U brengt deze resultaten mee op de joint-care infosessie, die doorgaat één week voor de gepland ingreep.

Uw medische geschiedenis bestaat onder andere uit vragen over de kniepijn, medicatie, ongevallen, infecties en stollingsstoornissen.

Het beoordelen van de beweeglijkheid, de stabiliteit en de misvorming . U moet ook tonen hoe u stapt. De genomen foto’s (radiografie) toont de slijtage en misvorming van uw knie.

De operatie

Samen met de anesthesist kan u beslissen of u een volledige of plaatselijke verdoving kiest. Een combinatie is eveneens mogelijk.

Informatiebrochure (PDF)

Wat is botcement?

Om de prothese te fixeren maakt men gebruik van speciale botcement of methylmetacrylaat. Dit is geen lijm maar een opvulmiddel tussen het bot en de prothese.

In de ontwaakruimte

Na de operatie wordt u nog gedurende een paar uren gevolgd door de anesthesist in de ontwaakruimte.

Pijnmedicatie of een pijnpompje zorgen voor u comfort. Bloeddruk en pols worden regelmatig gecontroleerd.

Uw verder verblijf in het ziekenhuis

Het doel is zo snel mogelijk uw spieren te gebruiken en de beweeglijkheid in uw knie te herwinnen. De eerste dag reeds moet u met de tenen bewegen en kleine oefeningen doen om de circulatie te bevorderen. We zullen uw been op een toestel leggen dat automatisch de knie zal buigen (Kinetec). We trachten zo snel mogelijk de 90° te bereiken.

Samen met de dienst kiné moet u terug leren gaan. Eerst met een looprekje, daarna met krukken.

U krijgt dagelijks een klein spuitje (Clexane) in de buik om het bloed te verdunnen ter preventie van embolie (bloedklonters). Na ontslag kan dit dagelijkse spuitje vervangen worden door een dagelijkse pil (Xarelto) Dit moet verder gegeven worden tot 20 dagen na ontslag.

Thuis of in een revalidatiecentrum ?

Zodra u 90° of meer kan buigen en de wonde vertoont geen tekenen van infectie mag u het ziekenhuis verlaten. Verder intensieve kinesitherapie is echter noodzakelijk: indien dit thuis moeilijk te organiseren is, kan best verdere opname in een revalidatiecentrum overwogen worden.

De risico's

Zoals bij elke grote operatie zijn er risico's. We spreken over infectie, flebitis, embolie, longontsteking en zenuwletsels. Ook later ken er nog infectie en loslating van de prothese voorkomen. Om deze risico’s te beperken worden vele preventieve maatregelen genomen.

Opgelet: een knieprothese is NIET gemaakt voor zwaar werk of contactsporten.

Uw knieprothese is het resultaat van vele jaren onderzoek. Maar zoals bij vele zaken hangt de levensduur af van de wijze hoe we ermee omspringen. Volg perfect de instructies van uw dokter. Indien u een operatie moet ondergaan of aan uw tanden moet laten werken: verwittig steeds! In vele gevallen is een preventie met antibiotica nodig. In het geval van loslating of slijtage van de knieprothese kan ze door een nieuwe worden vervangen. Dit is evenwel moeilijker.

Indien u pijn, roodheid of zwelling krijgt moet u de huisarts of ons secretariaat verwittigen. Na 6 weken komt u terug op controle raadpleging