Home
Menu

Indeukingsfractuur

Door botontkalking worden wervels minder sterk. Hierdoor zakken ze al in na een klein trauma of gewoon vanzelf. Bij de meesten gaat die pijn na enkele weken over met rust, pijnstilling en een korset. Soms blijft er echter gedurende lange tijd erge pijn bestaan. Dan kan een versteviging van de wervel met een hars (vertebroplastie) de pijn vaak drastisch verminderen

Behandeling

1. Medicatie

2. Vertebroplastie

Bij een vertebroplastie wordt er onder algemene narcose een zéér kleine insnede in de rug gemaakt (percutaan). Via een klein buisje wordt een soort van beencement ingespoten zodat de wervel zeer snel terug zijn stevigheid heeft. De pijn zal vrijwel onmiddellijk verdwijnen.

Wat zijn de preoperatieve vereisten?
De breuk moet recent zijn (minder dan zes weken) Meestal is een botscan en een CT-scan van de gebroken wervel noodzakelijk om exact te zien welke wervel gebroken is en of de vertebroplastie uitgevoerd kan worden. Een routine pre-operatief onderzoek (labo, EKG en RX thorax) is noodzakelijk.

Wat zijn de mogelijke complicaties?

  • De complicaties van een narcose: deze zijn uiterst zeldzaam en worden tot een minimum beperkt door een goed pre-operatief onderzoek.
  • De complicaties van de ingreep zelf: uiterst zeldzaam kan het voorkomen dat kleine partikels beencement bij het inspuiten in de bloedbaan terechtkomen en zo in de longen komen. Men noemt dit longembolen. Dit is echter uiterst zeldzaam.
  • Een nog minder voorkomende complicatie is dat er beencement schade zou veroorzaken aan de zenuwstructuren. Dit is echter nog zeldzamer dan voorgaande.

Over het algemeen kan men stellen dat de vertebroplastie een vrij veilige procedure is.

Wat na de vertebroplastie?
Postoperatief mag de patiënt onmiddellijk uit bed aangezien de ingespoten beencement op een paar minuten hard is en onmiddellijke stevigheid geeft aan de wervel. De oorzaak van de fractuur is echter meestal osteoporose en dit moet dan verder nagekeken worden.
Een botmeting zal worden uitgevoerd via uw huisarts, eveneens zullen de nodige bloedtesten dienen te gebeuren om onderliggende factoren voor osteoporose op te sporen. De nodige medicatie tegen osteoporose dient dan ook gegeven te worden.