Home
Menu

Rotator cuff scheur

In het schoudergewricht heb je vier pezen (= rotator cuff) die vasthechten op de schouderkop. Deze pezen vormen een heel blad rond de schouderkop en lopen onder het dak (=acromion) van de schouder. Met andere woorden de schouderpezen bevinden zich tussen het dak (acromion) van de schouder en de schouderkop. Deze pezen zijn onderhevig aan slijtage “degeneratie”. Dit kan met name optreden bij veel activiteiten boven het hoofd of door veroudering. Deze slijtage kan leiden tot verzwakking en zelfs scheur van de rotator cuff spieren. Deze scheur (ruptuur) kan resulteren in een pijnlijke en verzwakte schouder.

De meeste scheuren in een pees van de schouder zien we vanaf de leeftijd van 45-50 jaar optreden. Dit vindt zijn verklaring in de bloedvoorziening van de rotator cuff. Rotator cuff scheuren komen meestal voor in gedeelten, die van nature uit al niet goed doorbloed zijn en in de loop der jaren verzwakt worden door veroudering en/of overbelasting.
De verzwakte rotator cuff pezen kunnen spontaan scheuren, maar ook ten gevolge van een ongeval.

Symptomen

Rotator cuff scheuren veroorzaken twee problemen: pijn en krachtsverlies (functieverlies). De pijn situeert zich in de bovenarm en er is nachtelijke pijn. In sommige gevallen waarbij er maar een gedeelte van de rotator cuff gescheurd is, kan de arm wel bewogen worden, maar met pijn.

In andere gevallen is er sprake van een massieve scheur van de rotator cuff en dan kan de patient zijn arm niet meer opheffen . Dus hoe groter de peesscheur, hoe moeizamer de arm omhoog kan.

Onderzoek

Tijdens de raadpleging wordt de kracht en beweeglijkheid van het schoudergewricht onderzocht. Dikwijls kunnen we de diagnose van een rotator cuff scheur reeds vaststellen. Deze diagnose kan bevestigd worden door één of meer van de bijkomende technische onderzoekingen: echografie, artro-ct scan en MRI (NMR).

Behandeling

Een scheur van de rotator cuff zal niet spontaan genezen. In het overgrote deel van deze aandoening kunnen we de pees die losgerukt is terug vasthechten op de schouderkop als de pijnklachten en het functieverlies blijven bestaan.
Dit wordt via een arthroscopie (=kijkoperatie) uitgevoerd.

De pees wordt op het bot vastgemaakt dmv ankertjes met draden of zelfblokkerende draden zonder anker (y-knot rc anker); ook ankers die volledig uit draad bestaan (zonder hardware) worden meer en meer gebruikt.

Dikwijls wordt de ruimte tussen het schouderdak (acromion) en de herstelde pees breder gemaakt, zodat de pees niet meer in conflict komt met het schouderdak.

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en er zal eveneens een lokale verdoving worden toegediend thv de zenuwbanen in de hals (plexusverdoving), zodat de schouder onmiddellijk na de ingreep pijnvrij is. Een ziekenhuisopname van minimum één overnachting is te voorzien.

Complicaties

  1. Herruptuur. Een deel van de gehechte ‘rotator cuff' scheuren, scheuren na herstel terug, hetzij op de oorspronkelijke plaats, hetzij op een andere plaats, aangezien de pees zelf reeds zwakker was. Dit gaat niet noodzakelijk gepaard met een slecht resultaat.
  2. Verstijving van de schouder. Dit is de meest frequente complicatie van de schouder. Dit kan het gevolg zijn van vergroeiingen rond het operatiegebied of van verstijving van het schouderkapsel (‘frozen shoulder').
  3. Infecties.
  4. Schouder-handsyndroom. Hierbij hebben we te maken met een combinatie van verstijving van de schouder en uitstralende pijn naar voorarm en hand.

Herstel: het verloop na de ingreep

  • De schouder zal een aantal uren na de ingreep verdoofd zijn. De arm zal verlamd aanvoelen. Dit gevoel is normaal en zal spontaan verdwijnen. Nadien kan pijn optreden. Hiervoor wordt pijnmedicatie toegediend via een infuus indien nodig.
  • Het postoperatieve verband zal vervangen worden door een waterafstotend verband voor ontslag uit het hospitaal. Met dit verband kan je douchen (niet in bad).
  • De arm moet rusten in een draagdoek op een kussen voor vier tot zes weken. Dit abductiekussen dient om de herstelde pees te beschermen en om de schouder comfort te geven.

  • De arm mag je niet zelf opheffen gedurende vier tot zes weken na de operatie, tenzij je arts het toelaat. Daarna kan kinesitherapie gestart worden in samenspraak met je behandelende chirurg.
  • Na 10-15 dagen worden de hechtingen verwijderd door je huisarts.
  • Indien nodig wordt een voorschrift voor thuisverpleging meegegeven (hulp wassen, kleden).
  • Een voorschrift voor pijnmedicatie wordt meegegeven.

Gelieve geen ontstekingswerende medicatie te nemen na de ingreep. Dit kan de genezing van de peeshechting tegenwerken.